Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Αποκαλυπτήρια για μία «Ματριόσκα»

Η ώρα των αποκαλυπτηρίων για την «Ματριόσκα» έφτασε. Σήμερα Παρασκευή κυκλοφορεί το πολυσυλλεκτικό έργο (διηγήματα, φωτογραφία και μουσική), που φέρει και την υπογραφή αρκετών Γιαννιωτών.
Ματριόσκα είναι η παραδοσιακή, ξύλινη ρωσική κούκλα μέσα στην κούκλα. Καθώς τα κομμάτια της ανοίγουν, με κάθε μικρότερη μορφή που εμφανίζεται αποκαλύπτονται όλο και σκοτεινότερα μυστικά.
Ταυτόχρονα, Ματριόσκα είναι ένα πολυσυλλεκτικό έργο δεκατριών ανθρώπων που ποτέ δεν συναντήθηκαν όλοι μαζί. Λόγος, εικόνα και μελωδία συνθέτουν την όψη μιας χώρας που φθηναίνει και με κάθε γύρισμα σελίδας μοιάζει όλο και περισσότερο με τις ασπρόμαυρες σκέψεις και πράξεις μας.
Εμπνευστής του έργου «Ματριόσκα» είναι ο Ελ Ρόι, που εκπροσωπεί μια ολόκληρη ομάδα δημιουργών.
Ο Ελ Ρόι είναι μια αινιγματική φιγούρα. Το 2008 κυκλοφορεί την Ιστορία του Νεμάνια (εκδ. D(en)orizetai), ενώ το 2010 το Στη Γιορτή (εκδ. Εφύρα). Και τα δύο διατίθενται ελεύθερα στο διαδίκτυο μαζί με τη μουσική τους επένδυση. Η «Ματριόσκα» είναι το τρίτο του βιβλίο, έχοντας το ρόλο του επιμελητή.
Το εγχείρημα «Ματριόσκα» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011 και ολοκληρώθηκε τo Σεπτέμβριο. Τα 13 μέλη της ομάδας - πολλά από τα οποία δεν έχουν συναντηθεί ποτέ (βρίσκονται διασκορπισμένα σε έξι διαφορετικές πόλεις: Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Πολύκαστρο, Αθήνα, Ηράκλειο Kρήτης και Groningen Ολλανδίας) - συνεργάστηκαν μέσω του διαδικτύου κατά τη διάρκεια ολόκληρης της δημιουργικής διαδικασίας.
Στη δημιουργική ομάδα του έργου «Ματριόσκα» συμμετείχαν οι Βασίλης Κωστάκης, Γιάννης Καρακατσανίδης, Ηλίας Κατσούρας, Άκης Βαϊου, Αριστοτέλης Καλύβας, Γιάννης Φαρσάρης, Ανθή Κύρκου, Δημήτρης Τσαπάρας, Χρήστος Κυριακόπουλος, Αποστόλης Τζίμας, Βασίλης Ντούρος, Νάσσια Ριμπά και ο Θωμάς Νάστος. Γιαννιώτες είναι οι Β. Κωστάκης, Β. Ντούρος, Ηλ. Κατσούρας, Αρ. Καλύβας, Α. Κύρκου και Θ. Νάστος.
Το έργο, δηλαδή το βιβλίο με τα διηγήματα και τις φωτογραφίες, καθώς και το CD με τις μουσικές δημιουργίες, τίθεται σε κυκλοφορία σήμερα από τις Βορειοδυτικές Εκδόσεις του Γιάννη Πλιώτα και από τη δισκογραφική εταιρεία του Στάθη Δρογώση Antelma.
Ήδη δείγματα της δουλειάς, κυρίως οι φωτογραφίες και η μουσική και τα τραγούδια, βρίσκονται εδώ και καιρό στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.matrioska.info/. Ελεύθερα θα μπορεί να διαβάσει κάποιος στο διαδίκτυο και τα διηγήματα.
Το πολυσυλλεκτικό έργο «Ματριόσκα» θα παρουσιαστεί στην Πάτρα στις 26 Νοεμβρίου, ενώ στα Γιάννινα υπολογίζεται ότι η παρουσίαση θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου.

Η ιδέα και ο στόχος
Για τη σύλληψη της ιδέας δημιουργίας ενός πολυσυλλεκτικού έργου, αλλά και το στόχο που θέλει να πετύχει, μίλησε στην «Ε» ο Γιαννιώτης Βασίλης Κωστάκης, ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Καρακατσανίδη υπογράφουν τη μουσική και τους στίχους.
«Η ιδέα συνίσταται στη διεργασία του όλου εγχειρήματος. Πρόκειται για ένα συμμετοχικό έργο, που δημιουργήθηκε μέσω διαδικτύου από ανθρώπους που ζουν σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό. Η έμπνευση στηρίζεται σε παρόμοια εγχειρήματα, όπως είναι το wikipedia, αλλά και στο κοινό πάθος για διάφορες εκφάνσεις της τέχνης, όπως ο λόγος, η μουσική και η φωτογραφία. Καλλιτεχνικά η ιδέα έχει σχέση με τις διαφορετικές μορφές έκφρασης», τόνισε ο Β. Κωστάκης, προσθέτοντας ότι μέσα από τη «Ματριόσκα» εκφράζονται τα συναισθήματα του φόβου και της απόγνωσης.
Η προσπάθεια να αντιληφθεί κανείς τι ακριβώς είναι η «Ματριόσκα», δεν είναι εύκολη. Προσπαθώντας να περιγράψει περί τίνος ακριβώς πρόκειται, ο Β. Κωστάκης είπε πως ο λόγος, η μουσική και η εικόνα αποτελούν τις κούκλες μιας ματριόσκας, που ανοίγοντάς την ερχόμαστε αντιμέτωποι με την τελευταία κούκλα, που είναι η ψυχή μας. Στο ερώτημα αν υπάρχει απόλυτη σύνδεση, σημείωσε ότι το έργο πρέπει να ιδωθεί συνολικά και μόνο όταν κάποιος διαβάσει τις 11 ιστορίες, δει τις φωτογραφίες και ακούσει τη μουσική, μπορεί να αντιληφθεί το κοινό δέσιμο.
Συμμετοχή στο λογοτεχνικό κομμάτι με δύο ιστορίες, την «Βίλυ» και την «Ματριόσκα», που έδωσε και τον ομώνυμο τίτλο στο πολυσυλλεκτικό έργο, έχει ο Βασίλης Ντούρος.
«Είναι ένα έργο συνολικής ανάκλησης των αισθήσεων καθώς πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων συνοδευόμενη από φωτογραφίες (Ήλιας Κατσούρας) καθώς επίσης και μουσική (Anthie & TheUpstairsBand) υπό την συνολική επιμέλεια του Ελ Ρόι. Τα τρία αυτά στοιχεία “παλεύουν” το ένα συμπληρώνοντας το άλλο, αλλά και όλα μαζί να προκαλέσουν την διέγερση των συναισθημάτων του κάθε δέκτη», ανέφερε στην «Ε» ο Β. Ντούρος και συμπλήρωσε: «Το συναίσθημα που βγάζει το βιβλίο είναι μελαγχολικό, είναι «βρώμικο», καθώς μιλάμε για ανθρώπους που κρύβουμε στις «γωνίες», αλλά ζουν δίπλα μας».

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: