Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Εικόνες και χρώματα των Τζουμέρκων

Έκθεση φωτογραφίας, στην θα παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης των Ιωαννίνων τα θαυμάσια και μεγαλοπρεπή δημιουργήματα της φύσης και του ανθρώπου με τα οποία είναι σπαρμένη η προστατευόμενη περιοχή των Τζουμέρκων, παρουσιάζει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από 31 Μαρτίου έως 4 Απριλίου, στο ισόγειο χώρο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου και θα είναι ανοιχτή για όλους, 08.30 -14.00 (τα πρωινά). Παράλληλα, τα δε εγκαίνια αυτής θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στις 11 το πρωί. 
Επίσης, την αυτή ημέρα, θα γίνει και η απονομή των βραβείων για τις τέσσερις καλύτερες φωτογραφίες του Α΄ Διαγωνισμού Φωτογραφίας, που διοργάνωσε ο Φορέας και είχε θέμα: «Τζουμέρκα: Ταξίδι στο χρόνο και στη φύση των βουνών».

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Εντολή υπουργού στους Διευθυντές σχολείων.......

Εντολή υπουργού στους Διευθυντές σχολείων να ορίζουν ομάδες εργασίας Αυτοαξιολόγησης εάν δεν μπορούν οι Σύλλογοι Διδασκόντων-
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Σε περίπτωση που ο Σύλλογος Διδασκόντων δεν μπορεί να καταλήξει σε απόφαση συγκρότησης επαρκούς αριθμού ομάδων εργασίας ή συγκεκριμένης σύνθεσης ή κατανομής αρμοδιοτήτων (π.χ. τους δείκτες που θα επεξεργαστεί κάθε ομάδα), τότε ο Διευθυντής του σχολείου, σύμφωνα με το άρθρο 39, παρ. 15, ΦΕΚ 1340/2002,  υποχρεούται να ορίσει τον αριθμό, τη σύνθεση και τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες κάθε ομάδας. 
Την εντολή αυτή δίνει με  εγκύκλιο ο υ
πουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος προς τους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.(ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ)
Ο υπουργος Παιδείας με την ίδια εγκύκλιο καλείς τις σχολικές μονάδες   «να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία συγκρότησης των ομάδων μέχρι 4-4-2014. Στη συνέχεια και μέχρι 31-5-2014, ο σύλλογος διδασκόντων θα πρέπει να συνεδριάσει  και αφού λάβει υπόψη του τις εισηγήσεις των ομάδων εργασίας, μέσα από ανοικτό διάλογο, να προβεί στην γενική εκτίμηση της σχολικής μονάδας με την αποτύπωση των 15 δεικτών καθώς επίσης να αποφασίσει για τα σχέδια δράσης που θα υλοποιηθούν το επόμενο έτος». 
Ο κ. Αρβανιτόπουλος τονίζει πως η τελική έκθεση αυτο αξιολόγησης θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τέλους του διδακτικού έτους, ενώ οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καλούνται μέχρι 11-4-2014 να αποστείλουν στον Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού πίνακα με τα σχολεία στα οποία τυχόν δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση των ομάδων εργασίας

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: 27 Μαΐου οι Πανελλαδικές-21 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Στις 27 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ  τα μαθήματα θα λήξουν στις 21 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας , μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη.
 Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης ότι
Α. Εξετάζει το αίτημα επέκτασης της δυνατότητας συμμετοχής στη διαδικασία του 10% για τους αποφοίτους του 2012.
Β.Οι φοιτητές που έχουν συμπληρώσει δεκαετία στο ΑΕΙ και είναι ανενεργοί θα διαγραφούν. Οι ανενεργοί επιβαρύνουν, εμμέσως τον έλληνα φορολογούμενο.
Γ. Εξετάζονται όλες οι ενστάσεις των φοιτητών για τις μετεγγραφές
Δ.Την άλλη εβδομάδα κατατίθεται, προς ψήφιση στη Βουλή, η τροπολογία για τους πολύτεκνους φοιτητές
Ε. Την άλλη εβδομάδα κατατίθεται, προς ψήφιση στη Βουλή, το Σχέδιο Νόμου για την Έρευνα και Τεχνολογία.
Ζ. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τη Δευτέρα να απολυθούν οι 200 καθηγητές σε διαθεσιμότητα.
Η. Φέτος μειώσαμε τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών και στόχος μας είναι του χρόνου να μην υπάρξουν αποσπάσεις.
Ειδικότερα μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας  δήλωσε τα εξής: 
Για τη διαθεσιμότητα
«Αντιλαμβάνομαι την εύλογη αγωνία και οργή των εκπαιδευτικών που δεν επανατοποθετούνται και οδηγούνται στην απόλυση. Και κάνουμε μία ύστατη προσπάθεια, γιατί είπαμε από την αρχή ότι δεν περισσεύει κανένας εκπαιδευτικός.
Από την αρχή είπαμε επίσης ότι άλλο κινητικότητα και άλλο απολύσεις. Γιατί η κινητικότητα, ως μέτρο, μπορεί να είναι ευεργετικό, για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Θα ήθελα, πάντως, να σας θυμίσω, ότι πριν από ένα χρόνο, μιλούσαν για 7.500 εκπαιδευτικούς, που έπρεπε να απολυθούν από το Υπουργείο Παιδείας. 
Κάναμε αξιολόγηση των δομών μας, παρουσιάσαμε ένα στελεχιακό σχέδιο του Υπουργείου και πείσαμε την Τρόικα ότι, όχι μόνο δεν υπάρχουν αυτά τα νούμερα και δεν περισσεύει κανείς, αλλά και ότι μπορούμε να βάλουμε σε κινητικότητα – λόγω των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζουμε - γύρω στους 1800 ανθρώπους. Κάναμε επίσης περίπου 4500 μετατάξεις από την Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. 
Θα σας πω, λοιπόν, πού βρισκόμαστε σήμερα. Αρχικά, ήταν ένας αριθμός 2.500 εκπαιδευτικών που βρήκαν σε διαθεσιμότητα που με τις εξαιρέσεις  έφτασε στους  1850. Για τους 1600, ήδη έχουν βγει προσκλήσεις και τοποθετούνται. 
Για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τους χρόνους, πέρασε και τροπολογία στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, μέσα στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε, εφόσον έχουν γίνει οι προσκλήσεις, όταν εξαντληθεί ο χρόνος, να μην χάσουν τη δουλειά τους. 
Τώρα, έχουν μείνει 250 συνάδελφοι. Για τους 250 αυτούς εκπαιδευτικούς, εμείς, τον περασμένο μήνα, με Νομοσχέδιο που περάσαμε, δημιουργήσαμε κενές οργανικές θέσεις. Γιατί υπάρχουν πράγματι κενά. Στους χώρους της Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, στους χώρους της κατάρτισης, στις δομές του Υπουργείου Παιδείας. 
Εκεί, λοιπόν, υπάρχει ένα θέμα γενικότερο, το οποίο αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση στο σύνολό της και πρέπει να το δούμε, διότι η Κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή και αντιμετωπίζει κάποιες δεσμεύσεις, που έγιναν από προηγούμενες Κυβερνήσεις, όσον αφορά ορισμένους αριθμούς διαθεσιμοτήτων, ορισμένους αριθμούς απολύσεων. Εκεί, λοιπόν, είναι ένα ζήτημα και ένα πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε». 
Για την αξιολόγηση
«Για πρώτη φόρα, μετά από 32 χρόνια, άρχισε η αξιολόγηση. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, επιμορφώσαμε τα επίπεδα διοίκησης των εκπαιδευτικών και η επιμόρφωση συνεχίζεται, για να  προχωρήσει η αξιολόγηση. Θα περίμενα από την ΟΛΜΕ να αγκαλιάσει την προσπάθεια της αξιολόγησης, όχι να σταθεί απέναντι.
Γιατί η αξιολόγηση, ήρθε να μας βοηθήσει όλους. Δηλαδή, να δούμε που υπάρχουν αδυναμίες στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αν δεν το αξιολογήσεις, πώς θα καταλάβεις τι πρέπει να βελτιώσεις; Και να δούμε ποιοι συνάδελφοι θέλουν επιμόρφωση και πού και να μπορέσουμε να βελτιώσουμε  τα πράγματα. Δεν είναι ούτε τιμωρία - γιατί υπάρχει μια προπαγάνδα ότι η αξιολόγηση  συνδέεται με τιμωρία και απολύσεις. Γ’ αυτό υπάρχουν άλλες διαδικασίες. Υπάρχει πειθαρχικό δίκαιο».
Για τις αλλαγές στο Λύκειο και την Τράπεζα Θεμάτων
«Κάποιοι εκπαιδευτικοί δεν εξαντλούσαν τη διδακτέα ύλη, σπρώχνοντας τα παιδιά στα ιδιαίτερα και φροντιστήρια.  Εμείς τι λέμε τώρα; Έχοντας εξορθολογήσει τη διδακτέα ύλη, λέμε ότι ο καθηγητής θα έρχεται στις προαγωγικές εξετάσεις, θα βάζει δύο θέματα της επιλογής του και τα άλλα δύο θα προέρχονται από μια ψηφιοποιημένη Τράπεζα Θεμάτων.  Με αυτή την αλλαγή, αναγκάζονται οι πάντες να έχουν διδάξει όλη την ύλη. Αλλιώς μπορεί να εκτεθούν. Αφορά μόνον την εφετινή Α’ Λυκείου και όχι της εφετινές Πανελλαδικές ».
Για την Επαγγελματική Εκπαίδευση
«Έχουμε κάνει μια σημαντική μεταρρύθμιση, συνολικά στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Γιατί η Επαγγελματική Εκπαίδευση,

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ο Θ. Μπέγκας επικεφαλής της "Ενότητας Πολιτών"

Ο Θωμάς Μπέγκας θα ηγηθεί  της "Ενότητας Πολιτών - Νέα Γιάννενα" στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, όπως αποφάσισε η ολομέλεια της παράταξης μετά από μυστική ψηφοφορία. Ο κ. Μπέγκας επικράτησε με 123 ψήφους έναντι 92 που συγκέντρωσε ο  νυν Δήμαρχος, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που προέκυψε από την καταμέτρηση. Συνολικά ψήφισαν 218 μέλη της παράταξης από τα 257 που ήταν το οριοθετημένο εκλογικό σώμα.